top of page
shirlyarch

גם אני הגעתי לגיל הזה...

אז הגעתי לגיל...לגיל שבו ההורים של כולנו כבר לא צעירים כל כך. הם אנרגטיים, עדיין עובדים, אם הם לא עובדים הם עסוקים בתכנון טיולים ועזרה עם הנכדים, מתנדבים עושים כושר ובולעים את העולם. לפעמים אני מרגישה שאני לא מצליחה לעקוב אחרי הלו"ז העמוס של אמא שלי וזה לפעמים מבלבל כי הם כל כך בשליטה ובעשיה שקל לשכוח שחוקי הגרביטציה והזמן חלים גם עליהם.

בתור זו שחיה כמה שנים מרחק טיסה של 12 שעות מהבית של אמא שלה הפחד הגדול שלי היה שהיא תחליק או תיפול ולא תצליח להגיע לטלפון. אמא שלי אומנם חיה לבד בבית גדול מדי במושב אבל בטוחה שכל אחד עם הוריו חווה את הפחד הזה בצורה כזו או אחרת אז רציתי להגיד לכם שאני הבנתי שממש לא צריך לפחד או לחשוש פשוט לפעול והפעולות הן כל כך פשוטות שחבל לבזבז אנרגיה על פחדים וחששות.

 

בטיחות-

מעברים פנויים – מתי פעם אחרונה חטפתם מכה באצבע הקטנה ברגל ראיתם כוכבים ודמיינתם שעליתם מוקדם מדי לגן עדן? רצוי לבדוק מה חשוב לכם ומה פחות, את הרהיטים הכי פחות חשובים רצוי לפנות מהבית או לפחות מהמעברים ובכך לאפשר מעברים פנויים ובטוחים למעבר.

לחצני מצוקה – כדאי למקם לחצני מצוקה בחלל המגורים חדר שינה וחדר הרחצה. לחצן מצוקה קרוב יקצר את זמני התגובה של גורמי החירום הרלוונטיים ויכול למנוע אסון. אם אתם מרגישים שלחצני מצוקה מקומם בבית אבות או במחלקה סיעודית פשוט הצטיידו בשעון חכם!

חדר הרחצה – בחדר הרחצה סכנת ההחלקה הינה קריטית ולכן החלפת האמבטיה במקלחון ללא מכשולים ברצפה, פיזור שטיחים מונעי החלקה וארגון מדף שמפו וסבונים בגובה נח הן הפעולות המיידיות שיש לעשות. בהמשך כדאי להתקין מאחזי יד לתמיכה לצד האסלה ובמרחב הרחצה.

שטיחים – שטיחים עלולים להוות מכשול או גורם עליו מחליקים. רצוי להמנע משטיחים ברחבי הבית. ואם בכל זאת לא רוצים לוותר על שטיחים רצוי למקם שטיחים גדולים על פני קטנים בעלי פוטנציאל החלקה גדול יותר.

אחסון – נקפיד למקם את אזורי האחסון לשימוש יומיומי בגובה שבו לא נתכופף ולא נאלץ להתרומם על קצות האצבעות.

תאורה – התקינו תאורת לילה בדרך לשרותים ובתוך חלל השרותים למניעת נפילות ומעידות קטלניות במהלך שעות החשכה.

מטבח – אם ניתן להנמיך את משטח השיש כולו או לפחות חלק ממנו למשטח עבודה בגובה 85 ס"מ זה ימנע כאבי גב מיותרים. את שטחי האחסון רצוי למקם באזורים שלא דורשים להתכופף אליהם או גבוה כך שצריך לעמוד על שרפרף או על קצות האצבעות.


 

נגישות –

התפיסה הבסיסית לנגישות היא שמרחב הבית והעיר צריך להיות נגיש לכל ולכן כשאנחנו חושבים על תכנון נגיש לא מדובר בהכרח על כסא גלגלים. קשיים בהליכה, העזרות במקל הליכה,קביים וכו' הן גם אופציות שנלקחות בחשבון. ניתן לתכנן חלל שיאפשר שימוש במקרה הצורך בעתיד או לאפשר ביצוע התאמות על פי צורך.

מגורים במפלס אחד – אנחנו כאדריכלים מעריכים את הערך הנפלא של חלל תלת מימדי שיש בו מדרגות, מפלסים ומבטים בין חלל לחלל אבל, יש שלב בחיים שהתניידות ממפלס אחד לשני הופכת למטרד, סכנה ואפילו לא אפשרית. אפילו אם אתם גרים בחלל בעל מפלסים ניתן להכשיר חדר במפלס הכניסה להיות החדר שלכם שלו מקלחת צמודה.

רוחב פתחים – רוחב פתח למעבר כסא גלגלים צריך להיות 80 ס"מ

ידיות ואמצעי הפעלה – ידיות פרח למינהן ממש לא נוחות או בריאות למפרק, מומלץ להחליף אותן לידיות מנוף.

ידית מנוף תהיה הידית המועדפת עליכם בכל גיל


מרחב חדר הרחצה – כדי לאפשר תמרון של כסא גלגלים בחלל זה הוא צריך להיות גדול בהרבה מחלל רחצה סטנדרטי, כדאי שדלת חדר הרחצה והשרותים תפתח החוצה לחילוץ פשוט במקרה הצורך.

ריהוט –הדגש בריהוט מלבד יופיו האסתטי יהיה אופן הקימה ממנו והנוחות הארגונומית שלו, לכן רצוי לבחור מיטה גבוהה יחסית לחדר השינה עם מזרון נוקשה כך שלא נשקע בו, אותו הכלל לרהיטי הסלון, עדיף לבחור כורסא או ספה עם משען לידיים שיהווה עזר בעת הקימה. לכל המצקצקים – אם רהיט יפה אבל לא משרת אותנו ואת גופנו עדיף שישאר תמונה בקטלוג. ההערה הזו נכונה גם כשאנחנו מתכננים בית אם הוא יפה אבל לא משרת אותנו ואת הצרכים שלנו מה הוא שווה בעצם?


 

חשוב לומר שהבית שלכם או של ההורים שלכם לא צריך להראות כמו מחלקה סיעודית בבית אבות, להפך הוא צריך להיות יפה מזמין מלא אור מעוצב להפליא ומתאים לצרכים הפיזיים שלכם כדי שתרגישו בו הכי בטוח בעולם, הרי ביתכם הוא מבצרכם! אנחנו ב-OOMPH collective design מאמינים שאדריכלות, עיצוב, נגישות ובטיחות אינם תחומים נפרדים והם חייבים לעבוד יחד ולכן אנחנו יודעים לתת מענה כולל להתאמת בתים גם לכם,... כן, לכם שהגעתם לגיל וגם להורים האנרגטיים שלכם!

Comentarios


bottom of page